Femårig nasjonalt program
Dette er et langsiktig arbeid, og regjeringen vil derfor styrke innsatsen på området ytterligere de neste årene. I meldingen til Stortinget om kvalitet og pasientsikkerhet går regjeringen derfor inn for å etablere et femårig nasjonalt program for pasientsikkerhet.
Arbeidet med pasientsikkerhet har tre hovedmål: Redusere pasientskader, bygge varige strukturer for pasientsikkerhet og forbedre pasientsikkerhetskulturen.
Programmet skal blant annet inneholde:
- kompetansehevende tiltak rettet mot både ansatte og ledere i helsetjenesten
- konkrete tiltakspakker for å redusere pasientskader
- tiltak for bedre kultur i arbeidet med pasientens sikkerhet
- sterkere deltakelse fra kommunene i arbeidet med pasientsikkerhet
- tydeligere involvering av både pasienter, pårørende og brukere
- Systematisk arbeid med kvalitet og pasientsikkerhet er sentralt for å gi gode og trygge tjenester til befolkningen. Oppdatering av legemiddellister, riktig legemiddelbruk i sykehjem, hygiene og sjekkliste for kirurgi er eksempler på enkle tiltak med stor effekt, sier Støre.
En bredt sammensatt styringsgruppe ledet av Helsedirektøren får ansvar for å beslutte mål og tiltak i programmet. Det faglige arbeidet og den nasjonale koordineringen skal ivaretas av eget sekretariat i Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.
Pasienten i sentrum
I stortingsmeldingen legges det vekt på å utvikle en mer brukerorientert helse- og omsorgstjeneste, med økt satsing på systematisk kvalitetsforbedring, bedre pasientsikkerhet og færre uønskede hendelser.
I den første stortingsmeldingen om kvalitet og pasientsikkerhet som dekker hele helse- og omsorgstjenesten, legges det vekt på å prioritere kvalitet ved å sette pasienten i sentrum.
Sentrale tiltak er:
- Etablere et femårig nasjonalt program for pasientsikkerhet, der målet er færre pasientskader, bedre kultur i arbeidet med pasientens sikkerhet, sterkere involvering av kommunene og tydeligere involvering av pasienter, pårørende og brukere.
- Etablere permanent undersøkelsesenhet i Statens helsetilsyn, som rykker ut ved varsler om alvorlige hendelser.
- Gjennomføre en bred utredning om samfunnets oppfølging av alvorlige hendelser og mistanke om lovbrudd i helse- og omsorgstjenesten. Pårørende skal involveres i dette arbeidet.
- Sende på høring et forslag om lovendring for å styrke pasienter og pårørendes rettsstilling i tilsynssaker.Gjennomføre et nasjonalt forsøk med kvalitetsbasert finansiering i spesialisthelsetjenesten, der en andel av bevilgningen gjøres avhengig av måloppnåelse for bedre kvalitet og bedre sikkerhet.
- Utvikle og publisere flere kvalitetsindikatorer og utrede etablering av et nasjonalt register for den kommunale helse- og omsorgstjenesten
Les mer i pressemelding om langsiktig program for pasientsikkerhet
Les pressemelding om stortingsmeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet
Les mer i Melding til Stortinget om kvalitet og pasientsikkerhet: God kvalitet - trygge tjenester