201605-scottish-fellowship2

Anlaug Vatne fra Stavanger universitetssjukehus (til venstre), Mette Fredheim fra Universitetssykehuset Nord-Norge, og Inger-Lise Lervik fra Utviklingssenter for sykehjem i Møre og Romsdal (til høyre) har tatt programmet i Skottland de siste åtte månedene. De har vært veldig fornøyd og oppfordrer andre til å søke.

Gjør en forskjell etter Skottland

Publisert  Oppdatert 

- Vi fikk utfordret oss selv og fikk god innsikt i kvalitetsforbedring, sier tre deltakere på fellowship i pasientsikkerhet i Skottland. Nå søker vi nye deltakere.

Det skotske pasientsikkerhetsprogrammet tilbyr hvert år et opplæringsprogram for klinikere i pasientsikkerhet og forbedringsmetodikk. Pasientsikkerhetsprogrammet i Norge har fått tilbud om tre plasser for et nytt kull som starter i september. Det varer i ti måneder, og består av fire samlinger i Skottland, studietur, webmøter, fremleggelse og poster. Deltakerne jobber med et eget forbedringsprosjekt under opplæringsprogrammet.

Deltakere i 2015-16 var Mette Fredheim fra Universitetssykehuset Nord-Norge, Anlaug Vatne fra Stavanger universitetssjukehus og Inger-Lise Lervik fra Utviklingssenter for sykehjem i Møre og Romsdal. De er full av lovord om programmet, og føler at de har fått et godt blikk for forbedring.

- Vi fikk dybdekunnskap om forbedringsarbeid, om de menneskelige faktorene, om det systemtekniske og det å forstå variasjoner. Vi lærte av hverandre og høykompetente folk, sier Vatne.

De tre skryter av samholdet blant de 30 deltakerne, og visjonen de sitter igjen med av å kunne gjøre en forskjell. De har også fått et nettverk i flere europeiske land, understreker Lervik.

Fredheim legger ikke skjul på at det var utfordrende å jobbe med forbedringsprosjektet.

- Samtidig var det genialt å gjøre det mens vi var på programmet. Da fikk vi støtte og veiledning underveis, og vi fikk knagger på det vi utførte, sier hun.

Formålet med opplæringsprogrammet er å styrke deltagernes evne og kunnskap om ledelse av pasientsikkerhet- og forbedringsarbeid. Målgruppen er helsepersonell i klinisk praksis, og annet personell med ansvar for å forbedre pasientbehandling og pasientsikkerhet i egen institusjon. HER kan du lese mer om programmet og finne søknadsskjema.

Du må ha fri til å delta på samlinger. Det utgjør rundt seks til sju uker i løpet av året. De tre forteller at de tok programmet i tillegg til full jobb, og skrev de månedlige rapportene på fritiden sin. Det var en del jobbing og strenge krav til oppfølging fra deltakerne. Men det gikk fint, understreker de.

Årets deltakere oppfordrer andre til å søke om å delta.

- Dette var gøy, artig og en ekstremt viktig reise, sier de tre ivrig.

Print