Sepsisdagen helsepersonell

Kartlegging av pasienters vitale funksjoner er viktig for å oppdage sepsis så tidlig som mulig.

Verdens sepsisdag 13. september

Publisert  Oppdatert 

Sepsis, også kalt blodforgiftning, er en livstruende tilstand. Svikt i ett eller flere organer kan utvikle seg til septisk sjokk, og kan ved forsinket eller mangelfull behandling ha dødelig utfall.

Sepsis er en av de aller vanligste dødsårsakene på norske sykehus, og rammer i alle aldre og helsetilstander. Pasienter som er svekket etter større operasjoner, som lider av kreft, diabetes, overvekt eller hjerte- og karsykdommer, er særlig utsatte for alvorlige infeksjoner og utvikling av sepsis. (Kilde: www.sepsis.no)

Forsinket oppstart av behandling ved sepsis øker dødeligheten. Derfor er kartlegging av pasienters vitale funksjoner viktig for å oppdage sepsis så tidlig som mulig. Rask og målrettet behandling er avgjørende, og kan i enkelte tilfeller forhindre utvikling av sepsis.

I informasjonsmateriellet til høyre (nederst på mobil), kan du finne flyere rettet både mot både helsepersonell og allmennheten. Hva er symptomene på sepsis og hvordan skal de behandles?

Sykehuset Levanger har også laget et morsomt og lærerikt sepsisspill som du kan laste ned og ta i bruk. Du finner det i høyremenyen.

 Lær mer om sepsis

 

 

 

Print