I 2006 gjennomførte to farmasøyter ved medisinsk avdeling ved sykehuset et kvalitetsprosjekt knyttet til opptak av legemiddelanamnese. Resultatet viste manglende samsvar i kildene til legemiddelinformasjonen ved innlegging i sykehus hos så mange som 87 prosent av pasientene.
Samarbeid med Sykehusapoteket
Ved klinikk for Kirurgi i Ålesund er det gjennomført et tverrfaglig samarbeid med Sykehusapoteket i Midt-Norge, for å bedre kvaliteten på legemiddelhåndtering. Prosjektet har som mål å sikre implementering og opplæring i ny prosedyre for opptak av legemiddelanamnese.
Deler ansvaret
Prosjektet åpner for at sykepleierne i større grad enn tidligere kan bidra med opptak av legemiddelanamnese. Ved kirurgisk sengepost har sykepleiere og turnusleger fått utdelt en huskeliste i kredittkortformat for samstemming, som de kan feste til ID-skiltet sitt. I tillegg har samtlige gjennomgått undervisning om legemiddelanamnese og samstemming.
Nedgang i legemiddelavvik
Resultater hittil viser en drastisk nedgang i legemiddelavvik, etter at sykepleierne ble mer delaktig ved opptak av legemiddelanamnesen. Kvalitetssjef Vidar Hagerup understreker viktigheten av samstemming:
”Det vi vet ut fra journalgjennomganger er at hvis vi ikke samstemmer legemiddellister ved innleggelse finner vi avvik i 9 av 10 medisinkurver. 5 til 10 prosent av feilene er så farlige at det å starte utdeling av legemiddellister til pasienten uten legemiddelsamstemming vil være en risiko for pasienten.”
Legen har ordineringsansvaret
Hagerup understreker videre at det er legen som har ordineringsansvaret i pasientbehandlingen:
”For at samstemming skal lykkes er man helt avhengig av et godt tverrfaglig samarbeid. En helsearbeider kan samstemme legemiddellister, men det er viktig å understreke at all ordinering skal gjennomføres av ansvarlig lege,” sier Hagerup.
Synliggjøre resultater
Sykepleier Helga Tangen fra prosjektgruppen er en engasjert pådriver på sin avdeling. Hun ser betydningen med å ha en ildsjel i avdelingen som holder engasjementet oppe. Ved å synliggjøre resultater underveis, holdes konkurranseånden oppe for alle som er involvert i det viktige arbeidet. Prosjektgruppen engasjerer også sine kollegaer med legemiddelquiz som et virkemiddel til økt kunnskap.
Dele erfaringer
Helse Møre og Romsdal har kommet langt i utvikling av prosedyrer og standardiserte rutiner for legemiddelhåndtering, og deler gjerne tips og råd med andre som ønsker å forbedre seg på dette området. Her finnes blant annet prosedyre for legemiddelanamnese, samstemming, legemiddelanamnese skjema og flytskjema for hele legemiddelprosessen: www.helse-mr.no.