Hilde W Rakaas på Nes sykehjem i Tønsberg er avbildet.

Hjelpepleier Hilde W. Rakaas stiller beboerne og brukerne på Nes sykehjem i Tønsberg spørsmålet "hva er viktig for deg?" De ansatte bruker også svarene fra beboerne til etiske refleksjoner. (Foto: Nes sykehjem)

- Det som er viktig for meg, er at jeg er viktig for deg

Publisert  Oppdatert 

Det sa en pasient da «Hva er viktig for deg?»-dagen ble markert i fjor. Få inspirasjon her til hvordan du kan markere dagen 6. juni i din kommune.

Helse– og omsorgstjenestene i Tønsberg kommune var for første gang i fjor med på å markere den globale "hva er viktig for deg-dagen". Ansatte ble bedt om å spørre pasienter og brukere «Hva er viktig for deg?». Markeringen bidro til at ansatte i alle sykehjemmene i Tønsberg  nå jevnlig stiller spørsmålet til sine brukere.

Brukte buttons

Da de ansatte brukte «Hva er viktig for deg?"-buttons for første gang, var det en pasient som lurte på hva det sto på jakkemerket. Hjelpepleieren svarte, og spurte i samme åndedrag om hva som var viktig for pasienten.

- Det som er viktig for meg, er at jeg er viktig for deg, svarte pasienten.

Spørsmål på sjekklisten

Spørsmålet står også på sjekklisten til sykehjemmene og skal stilles innen tre dager etter innkomst for de som legges inn på sykehjem. De gode historiene om hva som er viktig for pasientene, blir løftet fram og brukes gjerne i avdelingen for etiske refleksjoner.

- Dette bidrar til å holde en felles bevissthet oppe om viktigheten av å sette pasientens behov i sentrum hver dag, hele året, forteller ansatte i Tønsberg kommune.

Egen kolonne på risikotavlen

På Oppsalhjemmet i Oslo spørres alle beboere om det samme. Der har risikotavlen en egen kolonne med hva beboerne har svart. Det kan være «samtaler om kjærlighet» eller «å bli stelt før jeg skal ut i dagligstua».

Målet med «Hva er viktig for deg»-dagen er å få helsepersonell til å spørre pasientene om hva som er viktig for dem når det gjelder behandling og omsorg – og iverksette tiltak for å møte pasientene, brukerne og deres pårørendes behov.

Dagen startet opp på norsk initiativ i 2014. I fjor var 14 land med, og i år er målet dobbelt så mange land, skriver KS og Folkehelseinstituttet.

Bestilling av buttons

«Hva er viktig for deg?»-merker kan bestilles fra KS. Fristen for 2017-markeringen er ute. For bestillinger senere, kontakt:

kristin.tveitnes@ks.no

Print