Over 20 team, fra Helse Stavanger til Helse Finnmark, deltok denne uken på den første samlingen i det nasjonale læringsnettverket i Samstemming av legemiddellister. Helse Sør-Øst var vertskap for samlingen. De tverrfaglige teamene vil møtes totalt tre ganger i løpet av ett år. Mellom samlingene skal de jobbe med å innføre konkrete tiltak for å forbedre samstemmingen i egen virksomhet.
Samstemming av legemiddellister
Samstemming av legemiddellister handler om at ulike behandlere, som fastlege, sykehjem og sykehus, har samme oversikt over hvilke medisiner pasienten tar.
Legemiddelsamstemming er anerkjent som et betydelig pasientsikkerhetsproblem. Undersøkelser viser at ulike behandlere, pasienten og pårørende har forskjellige oversikter over medisinene pasienten står på. En undersøkelse fant at annenhver journal ved utskrivning inneholdt fullstendige opplysninger om pasientens medisiner[1] .
Manglende samstemming kan føre til at pasienten settes på medisiner eller undergår behandling som ikke er forenelig med medisinene pasienten allerede tar. Jo flere medisiner pasientene tar, jo større er faren for komplikasjoner.
Lærer av pilotprosjekter
Tre pilotprosjekter som har arbeidet med samstemming, delte sine erfaringer med teamene. Kampanjens pilotprosjekt ved Bekkestua fastlegekontor og Bærum sykehus har fokusert på samstemming av legemiddellister i overgangen mellom fastlege og sykehusinnleggelse. To andre pilotprosjekter, ved Helse Møre og Romsdal HF og Sjukehusapoteket i Ålesund, og pilotprosjektet ”LOP” i Helse Vest, har fokusert på samstemming av legemidler ved innleggelse og utskriving i sykehus.
Ikke funnet den endelige løsningen:
- Samstemming av legemiddellister er et komplisert felt, og prosjektene hver for seg har ikke funnet den endelige løsningen. Det forteller sekretariatsleder for kampanjen, Anne-Grete Skjellanger. –Teamene som deltar her skal teste tiltakene, og deres erfaringer vil bidra til å konkretisere den endelige tiltakspakken. Det blir spennende å se hva de har kommet frem til når vi møtes ved neste samling i starten av 2012, sier Skjellanger.
[1] Frydenlund & Brekke, Tidsskriftet DNLF 09/10.2011